6 ‘SKILL’ GEMPAK ANAK SEMANGAT PERGI SEKOLAH

“Auhhhh!!stresss. Anak ibu tak nak pergi sekolah. Macam mana nak buat ini. Puas dah pujuk.

Ibu-ibu ada masalah begini ???
Mari sini saya tunjukkan kepada  ibu-ibu skill terhebat abad ini. Yang penting buat dan disiplin agar  anak-anak ibu-ibu  berkobar-kobar selalu untuk pergi ke sekolah. Hatta walau terpaksa merangkak sekalipun.

1# Seronok berkawan. Bila pergi le sekolah. Katakan kepada anak bahawa mereka akan ada kawan-kawan yang akan bersma menemani bermain berkejaran-kejaran bertukar cerita sebagainya.

2# Belajar itu ‘enjoy’. Pasakkan dalam hati mereka belajar itu enjoy dan mengembirakan. Jangn sempitkan minda mereka yang belajar itu hanya sekitar tentang duduk dimeja belajar dan baca buku untuk dapatkan no 1 dalam kelas dan kalau tak berjaya kena denda. Tolong jangan sesekli begitu. Sesekali bawa anak-anak ke tanam bunga, musium dan  zoo, sambil memberitahu informasi dan secara tidak langsung sudah belajar sesuatu sambil itu katakan pada anak-anak bila dia pergi sekolah dia akan dapat lebih banyak lagi mengetahui informasi-informasi penting.

3# Kelilingi sekolah. Mungkin anak-anak akan ‘nervous’ ataupun takut untuk ke sekolah buat pertama kali. Jadi boleh juga dibawa anak-anak keliling sekolah dahulu biar mereka selasa dgn ‘invironment’ dan ibu-ibu cerita perkara positof tentang sekolah yang boleh buat mereka seronok mahu ke sekolah.

4# Breakfast yg special.  Sediakan mereka breakfast yang buat ‘mood’ mereka naik dan bertenaga. Bekalkan tenaga mungkin dengan MILO atau makanan yang mencergaskan minda mereka.

5# Selalu ‘Brainwash’. Bisikkn kata-kata terbaik, best ,positif, motivasi, kelebihan setiap hari kepada tentang seronoknya bersekolah sejak dari kecil kerana every word yg mereka selalu dengar itu mereka serap dan menjadi ‘mind setting’ dan pedoman mereka insyaallah .

6# Peralatan sekolah. Beli mereka peralatan sekolah. ‘Gula-gulakan’ mereka dgn hadiah moga akan terpujuk hati mereka untuk kesekolah kerana emosi kanak-kanak sukar diduga kadang-kadang.

Terima kasih kerana sudi membaca.

Leave a Reply

NAK 10 TIPS PERCUMA TINGKATKAN PRESTASI OTAK ANAK SECARA TRADISIONAL

SALAM CERIA KAK.

ISI MAKLUMAT AKAK UNTUK MENDAPATKAN TIPS PERCUMA DARI KAMI.

 

TERIMA KASIH