5 SOLUSI ANAK RINGAN TULANG. NAK TAU???

Uhhh… Sungguh menyedihkan.

Kenapa ???

Anak-anak zaman ini kebanyakannya sangat rajin dan berdedikasi untuk berat tulang !!! Terutamanya bila mintak menolong ibubapa.

So… Harini kami nak kongsikan kepada ibu-ibu semua cara paling meleleh..style..gempak dan simple untuk buat anak-anak ringan tulang.

Kalau ibu-ibu dah ready. Mari kita boooommm !!!

Follow step dibawah ni.

1# Beri arahan yg jelas. Jangan bagi arahan yang umum dan gunakan perkataan berunsur lembut dan memujuk. Baru anak-anak seronok nak buat kerja.

2# Kerja sambil main. Untuk hidupkan mood buat kerja. Masukkan sedikit elemen gurauan dan santai supaya anak-anak tidakbosan dan enjoy.

3# Senarai kerja. Perkara ni sangat efektif. Lagi-lagi untuk anak yg dah pandai membaca. Ibu-ibu boleh bahagi dan senaraikn ape kerja mereka ??? Waktu bila ??? Waktu mereka main plk ??? Biar mereka tahu tanggungjawab mereka secara bertulis yang tunjukkan keseriusan.

4# Jangan ganggu kerja anak-anak. Maksudnya, jangan sesekali perbetulkan kerja mereka sehingga mereka habis kerana ditakuti fokus mereka hilang. Biar mereka belajar dari kesilapan dan kita bimbing mereka.

5# Hargai mereka. Habis mereka buat kerja mula-mula bagi upah sebelum peluh mereka kering. Ini bagi mewijudkan emosi mereka tersentuh dan selepas ini mereka akan lebih bersemangat membantu ibu-ibu. Insyaallah.

Selamt mencuba. Tidak mencuba kita tidak tahu kesannya.

Leave a Reply

NAK 10 TIPS PERCUMA TINGKATKAN PRESTASI OTAK ANAK SECARA TRADISIONAL

SALAM CERIA KAK.

ISI MAKLUMAT AKAK UNTUK MENDAPATKAN TIPS PERCUMA DARI KAMI.

TERIMA KASIH