3 KEHEBATAN MUZIK TERHADAP PERKEMBANGAN ANAK-ANAK

Muzik memang sangat bagus untuk perkembangan kehidupan anak malah kita boleh sematkan ia sejak dari awal usia kandungan lagi.

Disini saya akan ‘kongsi’ beberapa kebaikan dan kelebihan pada muzik terhadap anak-anak.

Lihat di bawah:

1# Menaikkan semangat. Oleh sebab itu. Kebanyakan program jati diri yang diadakan buat pelajar-pelajar sekolah banyak memainkan lagu-lagu yang berfungsi meransang semangat dan motivasi serta emosi mereka.

Perhatian!
Ibu-ibu boleh dan perlu praktikkan ia di rumah. Lagi-lagi kepada anak-anak yang masih kecil.

2# Sokong pertumbuhan janin. Oleh itu, digalakkan kepada golongan ibubapa ikhtiar untuk dengarkan sesuatu kepada anak-anak yang masih dalam kandungan seperti alunan ayat-ayat Al-Quran ataupun kata-kata positif dan muzik-mizik tenang dan lembut berbentuk instrumental.

Kesannya janin ibu-ibu akan mengalami perkembangan intelektual dan linguistik sejak dari dalam perut lagi.

Cerita:
Pernah suatu hari Imam Al-Ghazali berkata bahawa dia sudah pernah memghafal sebahagian dari Al-Quran sejak dia didalam kandungan apabila diteliti sebenarnya ketika dia didalam kandungan ibunya dahulu selalu membaca dan membisikkan kepada alunan bacaan ayat Al-Quran. Ini jelas membuktikan bahawa perkara-perkara ini memberi kesan kepada janin samada positif atau negatif.

Nota: Al Ghazali ialah seorang tokoh ulamak ataupun ilmuan besar dalam sejarah dunia islam. Beliau pakar dalam bidang fikh islam dan tasawuf dan banyak menyumbang dalam perkembangan ilmu “Phycology Dunia” terkenal dengan bukunya “IHYA’ ULUMUDDIN”

3# Tingkatkn kesihatan otak. Perlu diingatkan hebatnya tuhan menjadikan makhlulnya yang bernama muzik ni mampu tingkat kesihatan otak.

Camne tu muzik buat????

#Muzik mengasah daya IMAGINASI anak ibu-ibu.

#Muzik melatih otak memahami keseiringan logik dan imaginasi.

Alhamdulilah. Saya harap dengan sedikit ‘share’ ini dapat memberikan ibu-ibu panduan dan pencerahan betapa muzik juga mampu membantu perkembangan hidup anak ibu-ibu.

Hari ini. Manusia salah menggunakan jalan muzik ini sehingga mereka tenggelam dalam kerosakan.

Renungkanlah…

Leave a Reply

NAK 10 TIPS PERCUMA TINGKATKAN PRESTASI OTAK ANAK SECARA TRADISIONAL

SALAM CERIA KAK.

ISI MAKLUMAT AKAK UNTUK MENDAPATKAN TIPS PERCUMA DARI KAMI.

 

TERIMA KASIH